İş Kanunu’na göre; evlenmelerde üç güne kadar, ana veya babanın, eşin, kardeş veya çocukların ölümünde üç güne kadar verilmesi gereken izin sürelerinin yıllık iznin hesabında çalışılmış gibi sayılacağı belirtilmiş, ancak ‘karısı doğum yapan erkek işçiye’ doğum izni verilmesine ilişkin bir hüküm getirilmemiştir.
Torba Kanun’la o kadar çok değişiklik yapıldı ki, yazmakla bitiremedik. Tabi yazdıklarımızın dışında, bir de yazılmayanlar var.
Torba Kanun’la, devlet memurların bazı haklarında da iyileştirmeler yapılmıştır. Özellikle memurlara ilişkin bazı düzenlemelerin işçilerin de yararlanabileceği şeklinde düşünüldüğü görülüyor.
– Memura; eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine on gün babalık izni verilmesi,
– Kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine yedi gün izin verilmesi,
Önemli değişikliklerden bazılarıdır. Ancak bunlar devlet memurlarına ilişkindir. Bu bağlamda devlet memurlarının babalık ve mazeret izninde yukarıda belirtildiği üzere değişiklikler söz konusu olmuştur.
İş Kanunu’na göre; evlenmelerde üç güne kadar, ana veya babanın, eşin, kardeş veya çocukların ölümünde üç güne kadar verilmesi gereken izin sürelerinin yıllık iznin hesabında çalışılmış gibi sayılacağı belirtilmiş, ancak ‘karısı doğum yapan erkek işçiye’ doğum izni verilmesine ilişkin bir hüküm getirilmemiştir. Torba Kanunda da bu yönde işçiler için bir düzenleme yapılmamıştır.
4857 Sayılı İş Kanunu’nda, babalık izni yer almamıştır. Yani, İş Kanunu’nda devlet memurlarına tanındığı gibi, işçilere de babalık izni verileceğine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır. Sadece bazı toplu iş sözleşmesi, iş sözleşmesi, işyeri yönetmelikleri veya işyeri uygulamalarıyla 2-3 günlük ücretli veya ücretsiz babalık izni verildiği görülmektedir.
Bunların haricinde işçilerin, devlet memurlarında olduğu gibi 10 günlük babalık izninden yararlanması mümkün değildir. Umarız en kısa zamanda İş Kanunundaki bu eksiklik giderilir ve 3 günlük ücretli veya ücretsiz babalık izni verileceğine yönelik bir düzenleme yapılır.
Resul Kurt