Ağız kokuları sadece diş ve diş etlerinin temizlenmemesinden kaynaklanmaz. Ağız kokusunun en önemli nedenlerinden biri de dil ve boğazdaki bakteriyel birikimlerdir.
Ağız içerisindeki bakteriler oksijene erişemediğinde sülfür salgılamaya başlarlar. Bu sorun yemek yediğinizde, alkol aldığınızda veya uzun süre ağzı kapalı tuttuğunuzda ortaya çıkar.
Ayrıca sarımsak ve soğan yediğinizde de ağzınızın kokması yine sülfür salgılanmasıyla ilgilidir.
Alınabilecek Önlemler
Ağız kokusuna karşı bir kaç basit önlem alabilirsiniz. Gün boyu su içmek, klor dioksit içeren ağız gargaraları kullanmak ve maydonoz gibi oksijen açısından zengin besinler tüketmek faydalı olacaktır.
Çiğneyeceğiniz sakızın şekersiz olmasına özen gösterin. Örneğin naneli sakızlar hem kötü kokuyu kamufle eder, hem de tükürük salgılanmasını arttırır. Tükürük kötü kokuya karşı en büyük silahtır.
Ağız kokusuna karşı en etkili besin maddelerinden biri de tarçındır. Çünkü tarçın ağız içerisindeki bakterilerin sayısını azaltır.
Bir dilim ekmek kötü ağız kokusuna karşı yardımcınız olabilir.
Daha Ciddi Bir Sorun Olabilir
Kronik ağız kokusu halitosis adıyla bilinir ve 90 milyon civarında insan bu hastalığa sahiptir.
Halitosis söz konusu ise bu yöntemler de işe yaramayacaktır. Kötü ağız kokusu aynı zamanda çürük diş veye diş eti hastalıklarının da habercisi olabilir.
TRT Haber