Ölümcül virüse karşı büyük adım.!

Bilim adamları, ölümcül Ebola virüsüne karşı tedavi yöntemi geliştirilmesine yardım edebilecek bir keşif yaptı.!

 

Bilim dergisi Nature’da sonuçları yayımlanan iki araştırmayı yürüten bilim adamları, Ebola virüsünün, enfeksiyona yol açabilmek için NPC1 hücre proteinine ihtiyaç duyduğunu buldu.

Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde, bu proteinin bloke edilmesiyle veya şeklinin değiştirilmesiyle virüsün ölümcül faaliyetine başlayamadığı görüldü.

Harvard ve New York’taki Albert Einstein Tıp Fakültesi bilim adamları ile Boston’daki Brigham and Women’s Hastanesi bilim adamları, yaptıkları araştırmalarda, aynı sonuca ulaştı.

Bilim adamları, insan metabolizmasında yer alan, kolesterolün hücre zarından geçişini sağlayan NPC1 proteininin çalışmaması halinde, Ebola virüsünün de enfeksiyona yol açamadığını tespit etti.

Virüsün, hücrenin içine girebilmek için vücuttaki mevcut bu ulaşım sistemini kullandığını tahmin eden bilim adamları, bu ulaşım aracının çalışmaması halinde virüslerin de enfeksiyona neden olamadığını kaydetti.

NPC1 proteinini bir süreliğine değişikliğe uğratma veya bloke etmenin yollarını arayan uzmanlar, bunun, kolesterol değerleriyle ilgili soruna yol açabileceğinin farkında olduklarını, ancak ölümcül Ebola virüsünün etkisiz hale getirilmesi için kısa süre için bu durumun tolere edilebileceğini düşünüyor.

Ebola virüsü, akraba Marburg virüsü ile birlikte filovirüsler grubunda yer alıyor. Virüs, 1976’da Kongo’da Ebola nehri kıyısındaki salgında tespit edildi. Hemorajik ateş ve yoğun kanamaya neden olan virüs çoklu organ yetmezliğiyle hastayı öldürüyor. Ebolaya karşı aşı veya antiviral bir ilaç bulunmuyor. Hatta virüsün yayılma şekliyle ilgili tartışmalar bile sürüyor. Ebola virüsünün biyolojik saldırıda kullanılma ihtimali ise korku yaratıyor.

Yorum yapın