Erkekler de osteoporoz ( Kemik erimesi ) Taraması yaptırmalı mıdır?

Osteoporoz, ortalama hayat süresinin uzaması ve ihtiyar nüfusun artmasıyla, zamanımızda en sıkça görülmekte olan hastalıklardan birisi durumunu aldı. Uzmanlar, 65 yaş ve üstündeki bütün kadınların osteoporoz taraması yaptırmalarını önerirken erkeklerin bu taramayı yaptırıp yaptırmaması gerektiğiyle alakalı rastgele bir resmi kılavuz bulunmamakta. Amerikan uzmanların yaptığı inceleme, bir takım erkeklerin de bu taramadan geçmesi lazım olduğunu meydana çıkarıyor. Özel bsk eskişehir anadolu hastanesi fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı dr. Yıldıray tabak, mevzuyla alakalı bilgi verdi.

Yapılan çalışmalar; 50 yaş üstündeki her 3 kadından 1`inin ve her 5 erkekten 1`inin, yaşamının bir devresinde kırık yaşayacağını gösterirken, uzmanlar en iyi tedavinin korunma olduğunun önemini belirtiyor. Uzmanlar, 65 yaşın üzerindeki bütün kadınların osteoporoz ( Kemik erimesi ) Taramasında geçmesi lazım olduğunu bildiriyor. Buna ek olarak, 65 yaşının altında olmasına karşın ek osteoporoz ( Kemik erimesi ) Risk faktörlerine sahip ( Kortikosteroid kullanımı ya da ailesel osteoporoz hikâyesi ) Ya da yakın tarihte kemik kırığı yaşamış bulunan postmenopozal bayanlarında tarama yaptırması icap ediyor.

Öte yandan erkeklerde osteoporoz ( Kemik erimesi ) Taramasının ne zaman yapılacağını bildiren herhangi resmi bir bilgi bulunmamakta. Uzmanlar, bir takım yaştaki baylarda rutin osteoporoz ( Kemik erimesi ) Taraması yapılmasını öneriyor.

Osteoporozun ( Kemik erimesi ) Rutin test ve tedavisi belli başlı ihtiyar erkekler için icap ediyor.

Mevzuyla alakalı inceleme yapan uzmanlar, en yüksek osteoporoz ( Kemik erimesi ) Riskine sahip erkek grubu bulunan 65 yaşının üstündeki erkeklerde kalça kırığı riskini tahmin etmek için bir pc programı kullandılar. Araştırmalarda, bu erkeklerde osteoporoz ( Kemik erimesi ) Kırığıyla beraberlik sergileyen düşük verimlilik gibi dolaylı ve doğrudan tıbbi maliyetleri de hesapladılar.

inceleme neticesinde uzmanlar, zamanından önce dönemde kırık olması durumunda 65 yaş üstündeki erkeklerde rutin kemik mineral yoğunluğu testinin yapılmasının ve kırık hikayesi dikkate alınmadan 80 yaşının üstündeki erkeklerin rutin teste alınmasının gerekmekte olduğunu belirlediler.

Günümüzde ihtiyar erkekler için rutin osteporoz ( Kemik erimesi ) Taraması önerilmiyor. Yalnız osteoporoz ( Kemik erimesi ) Risk faktörlerini taşıyorsanız ( Uzun müddetli steroid tedavisi; Böbrekler, akciğerler, mide ya da bağırsakları etkileyen ve hormon seviyelerini değiştiren müzmin hastalık; Düşük testosteron düzeyi; Sigara; çok fazla alkol alımı, yetersiz kalsiyum tüketimi ya da yetersiz fiziki egzersiz ) Kemik mineral yoğunluğu testi için aday olup olmadığınız ve osteoporozun ( Kemik erimesi ) önlenmesi ya da tedavisi için ilaç alarak almamanız lazım olduğunu doktorunuzla konuşmanız öneriliyor.
kaynak:sağlıkaktuel

Yorum yapın