10 Ağustos 1995’te sigorta (4/a) girişim oldu. Daha sonra 1998 yılında Bağ-Kur (4/b)’li olarak sigortamı devam ettirdim. 2015 Mart ayı itibari ile tekrar sigortaya girdim. Arkadaşlarım 5510 sayılı Kanuna göre erken emeklilik hakkımın olduğunu söylediler. Başvurularımı gerekli yerlere yaptım, yüzde 46 oranla emeklilik hakkımın onaylandığını öğrendim. Emekli maaşım 20 yıl 4 ay gibi bir süreden mi yoksa engel oranıma göre mi hesaplanacak? Cenk Taş
Emekli aylığınız 2000 öncesi, 2000-Ekim 2008 dönemi ve Ekim 2008 sonrası prim gün sayılarınız için hesaplanacak üç ayrı kısmi aylığın toplamından oluşacak. Kısmi aylıklarınızın hesabında da söz konusu dönemlere ilişkin prime esas kazanç ortalamalarınız ile aylık bağlama oranlarınız esas alınacak. Ekim 2008 öncesi kısmi aylıklarınızın hesabında esas alınacak aylık bağlama oranları fiili prim gün sayınıza göre, Ekim 2008 sonrası kısmi aylığınızın hesabında esas alınacak aylık bağlama oranınız ise çalışma gücü kayıp oranınızın 9000 gün prim ödeme gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunan rakamın yüzde 60’a bölünmesi suretiyle bulunan gün sayısı üzerinden hesaplanacak.
“Kıdem tazminatı alabilir” yazısıyla tazminat alabilirdiniz
2013’te bir günlük işe gidemeyişim nedeniyle, telefonla haber vermeme rağmen başka yere gönderilmek istendim. Raporlar alarak gitmedim uzattım ama sonunda 6 yıllık emeğimi tazminat almadan bıraktım, istifa ettim. SSK başlangıcım 1987 Mart. Ben 2013 yılında tazminat alabilir miydim? Ülkü Karamut
Sigortalılık süreniz 15 yıldan fazlaymış. Prim gününüz de 3600 gün ve üzerinde idiyse SGK’dan alacağınız “kıdem tazminatı alabilir” yazısını işverene ibraz ederek işten ayrılmış olsaydınız, kıdem tazminatına hak kazanırdınız. Ancak istifa ederek işten ayrıldığınızdan maalesef kıdem tazminatına hak kazanamamışsınız.
Ev hizmetlerinde çalışan SSK emeklisinin durumu
Bakıcı kadınım SSK emeklisi. SSK emeklileri çalışınca destek primi ödüyor. Ben ne yapacağım, ne ödeyeceğim? Aslı Dağlı
Ev hizmetlerinde veya hasta ya da yaşlı bakıcısı olarak çalışan SSK emeklisi için, ay içinde 10 günden az çalışıyorsa yine emekli olmayanlar gibi “Ev Hizmetlerinde 10 Günden Az Sigortalı Çalıştıracaklara İlişkin Başvuru Formu” verilip, çalıştığı günler için günlük asgari ücretin yüzde 2’si kadar iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası primi ödenecek.
10 gün ve daha fazla çalışıyorsa, yine emekli olmayanlar gibi “Ev Hizmetlerinde 10 Gün ve Daha Fazla Çalıştırılacaklara İlişkin Bildirge” verilip, emekli aylığını almaya devam etmek istiyorsa, bildirimde devam etmek istediği sigorta kolu olarak “sosyal güvenlik destek primi” seçeneği tercih edilecek (işaretlenecek). Çalıştığı her gün için prime esas günlük kazancının yüzde 32’si kadar sosyal güvenlik destek primi ödenecek.