E-imza teslimatı nasıl gerçekleşir? Elektronik imza veya E-imza teslimatı gerçekleşmeden önce tercih edilmesi gereken imza çeşidi seçilmelidir. Kişilerin elektronik ortamlarda güvenli bir şekilde kullanabileceği ve ıslak imza yerine geçen elektronik imzalar için belli bir süreye göre ücret ödenmesi gerekmektedir. Bu süreye göre belirlenen ücretlerin 1 yıllık, 2 yıllık veya 3 yıllık gibi süreçler için geçerli olacağını ve kullanılabileceğini de bilmeniz gerekir. Teslimatı gerçekleşirken ilerleyen adımların geri kalanı şu şekilde sıralanır.
- E-imza paketine ilişkin ücret ödenmesi
- Başvuru işleminin yapılması
- Başvuru işlemi sonrasında üretilen elektronik imzanın şifresinin ulaştığı sürecin oluşması
- PTT kargo ile adresinize teslim edilmesi
Yukarıda belirtilen maddeler teslimatının nasıl gerçekleştiğini belirtmektedir. Teslim edilen imzanızı birçok yerde kullanabilmeniz mümkün olup yapılan işlemler elektronik ortamlarda daha hızlı ilerleyecektir.
MEB E-İmza Alma
MEB E-imza alma konusuna istinaden kişi Milli Eğitim Bakanlığınca belirlediği nitelikli elektronik sertifika ve kart okuyucu temininden sorumlu kurum tarafından yetkiliye dair oluşturulmuş olan ıslak imza ile imzalamanız sonucu oluşturulabilen sistem sunmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığının taşra teşkilatı tarafından uyarlanan bu işlemler oldukça güvenli ve prosedürler gereğince uygulanmakta olan elektronik işlemler şeklinde bilinmektedir.
E-İmza Süresi
E-imza süresi veya elektronik imza sertifikalarının belli bir süre içinde kullanıldığı bilinmektedir. Bu süre Türk vatandaşları için 3 yıl olarak belirlenmiş durumda olup yabancı uyruklu vatandaşlar için 1 yıllık bir süreyle kullanılabildiği bilinmektedir. Ayrıca kişilerin almış olduğu elektronik imzaların geçerlilik süresini 5 farklı yöntemle de öğrenmeniz mümkündür. İmza sürenizin bitiş tarihini öğrenmek için yapmanız gerekenlerin başında TÜBİTAK sistemini kullanmanız önerilir. TÜBİTAK sistemini arayarak bilgi alabilmeniz mümkün olup son kullanım tarihini öğrenebilmenize imkân tanınmaktadır. İkinci olarak bilgisayarınızda kurulu olan Akis Kart İzleme Aracı üzerinden giriş yapıp kısa bir araştırma ile sertifikanızın son geçerlilik tarihini öğrenmeniz mümkün olacaktır.
E-İmza Yenileme
E-imza yenileme gerektiği durumlar genellikle kişinin kullandığı elektronik imza sertifikasının son geçerlilik tarihini doldurması üzerine yapılmaktadır. Bu sayede yenileme şeklinde başlatılan işlem İnternet Explorer kullanarak yapılmalıdır. https://portal.kamusm.gov.tr/bp/meb.go adresinden Şekil-1´deki Başvuru Portalı giriş ekranına ulaşılması gerekir. Yenileme işlemi yapacak kişilerin elektronik imza ile onay vermesi gerekeceği için akıllı kartını sisteme girme öncesinde takması zorunludur. Otomatik şekilde tıklamalar sonucu ekrana gelen bilgilerin eksiksiz şekilde doldurulması ile elektronik imza yenileme süreciniz de başlamış olacaktır. Formun doldurulması beraberinde SMS doğrulama kodu gelecektir. SMS doğrulama kodunu girme sonrasında ise elektronik imzalı başvuru ara yüzü kısmı karşınıza çıkacaktır. Süresi dolmuş olan elektronik imzanızla birlikte yenileme işleminiz bu basit yolla yenilenmiş işleminiz başarılı bir şekilde tamamlanmış olacaktır. Bunun beraberinde yenileme konusuyla ilgili bilinen genel durumlardan biri de şu şekilde belirtilmektedir. Kamu SM internet sitesinde bulunmakta olan Online İşlemler linkine tıklayıp e-onay veren kişilerin ekstra imza atmalarına gerek kalmadığı bilinmektedir. Çünkü başvuru formlarının e-onaylı şekilde tamamlandığı bilinmektedir. Yenileme talebi oluşturulduğu zaman Kamu SM sistemine ulaşan bilgi dâhilinde yeni imza sertifikalarının mevcut sertifikanın süresinin dolmadan önce 2 ay kala üretilmiş olacağı bilinmektedir.
E-İmza Yenileme Ücretleri
E-imza yenileme ücretleri bakımından kişinin kullanmak istediği süreye bağlı şekilde değişen fiyat tablosu vardır. İnternet ortamında belirtilen ücretlerin 1-2-3 yıllık şeklinde gösterildiği bilinir. Çünkü T.C vatandaşlarının elektronik imza kullanma süreleri en fazla 3 yıllık süreler zarfında kullanılmakta olup süre sonunda yenilenmesi gereklidir. Yabancılar için bu süre 1 yılla sınırlıdır.