Engellilerin sigorta bedelini devlet ödeyecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları çalışmaları hızlandırdı..

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 hedeflerini açıklamasının ardından, Bakanlıklar da bu konuda kendi çalışmalarını hızlandırdı. Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı da, bu kapsamda özellikle kadınlar, engelliler, aile ve sosyal hizmetler alanlarında reform niteliğinde hedefler koydu;

ÖĞRENCİYE KOLAYLIK

Gezici eğitim ve öğretim ekipleri oluşturularak mevsimlik tarım işçileri ile göçebelerin eğitimden mahrum kalmaması sağlanacak. Bu eğitimlerin materyalleri de öğrencinin ayağına götürülecek. Özellikle kız çocukları ve kadınların bu hizmetlerden etkili bir biçimde yararlanması sağlanacak.

KADIN ÇALIŞANDA ARTIŞ

Doğum öncesi ve sonrası hizmetlerini içeren ‘Güvenli Annelik’ hizmeti ülkeye yaygınlaşacak. Kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 35’e yükseltilecek. Girişimci olmak isteyen kadınlara piyasa eğilimleri, mevzuat, ihracat gibi konularda danışmanlık hizmeti verilecek. Kadınlara yönelik kredi ve borç verme mekanizmalarını desteklenecek.

HEDEF ‘SIFIR’ ŞİDDET

Kurumsal düzenlemelerin yapılması ve uygulamanın düzenli işlemesi neticesinde kadına yönelik şiddet asgari düzeye indirilecek, hatta tümüyle bitecek. Şiddete uğrayan kadınları ekonomik olarak güçlendirmek ve yeniden ev kurabilmelerine imkân tanımak için ‘Kredi Destek Fonu’ kurulacak.

EVLİLİK İÇİN SERTİFİKA

Evliliğe uyum ve evlilikte iletişim konularında eş adaylarının, bilinçlendirilmesi için ‘Evlilik ve Aile Eğitim Programı’ geliştirilecek. Yerel yönetimler ve sivil toplum işbirliği ile evlenecek gençlere evlilik ve aile sertifika programları düzenlenecek. ‘Profesyonel Koruyucu Aile veya Evlat Edindirme Sistemi’ kurulacak.

TÜM YAŞLILARA BAKIM

Çocukları ile birlikte yalnız yaşayan annelere yaşamlarını çocuklarından ayrılmadan daha güvenli ve sağlıklı olarak sürdürebilmeleri için “Stüdyo Evler” kurulacak ve bu annelere her türlü sosyal destek sunulacak. 65 yaş üstü tüm yaşlıların ‘Bakım Sigortası’ndan yararlanması sağlanacak. Bakıma ihtiyaç duyan tüm vatandaşlara ‘Eğitimli Bakım Elemanı’ temin edilecek.

Sigorta bedelini devlet ödeyecek;

Evde bakım ücreti alan engelli ailelerine sosyal güvenlik hakkı verilecek ve primleri devlet tarafından ödenecek. Her özürlünün ‘Bakım Sigortası’ndan yararlanması sağlanacak. Spor yapmak isteyen özürlülerin spor malzemeleri sosyal güvenlik sigortası kapsamında karşılanacak. Görme ve işitme özürlülerin sinema, tiyatro, resim gibi kültür ve sanat faaliyetlerine erişimini sağlayacak sistemler kurulacak.

Engelli istihdamı teşvik edilecek;

Engelli ve ailesine eğitim, sağlık, rehabilitasyon, istihdam gibi alanlarda destek ve rehberlik hizmeti verecek ‘yaşam koçluğu’ mekanizması kurulacak. Engellilerin fiziki çevreye, bilgiye ve hizmetlere engelsiz erişimi sağlanacak. Özel eğitim okulları için uygulanan ücretsiz taşıma sistemi tüm özürlü öğrencileri kapsayacak şekilde genişletilecek. Özel sektöre engelli istihdamı için teşvik sağlanacak.

Yorum yapın