Engelsiz üniversite

Merhabalar sevgili okurlar. Haziran ayının ikinci yarısı pek çok gencimiz için Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) heyecanıyla geçecek. Sınavlara girecekler arasında engelli gençlerimiz de olacak kuşkusuz. Sınavda başarılı olan engelli gençlerimizin üniversite tercihlerine yardımcı olabilir düşüncesi ile, zaman zaman, yazılarımda çeşitli üniversitelerin engelli öğrencilere yönelik imkânlarına ve düzenlemelerine yer vereceğim.

Bugün konuya giriş olarak YÖK’ün bu konudaki çalışmalarından bahsetmek istiyorum. Bu çalışmalar dahilinde bir Özürlü Öğrenci Komisyonu kurulmuş bulunuyor. Komisyonda YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Atilla Eriş, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Ekrem Özkul, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi’nden Prof. Dr. Ayşegül Güzel Ataman, Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi’nden Doç. Dr. Hakan Sarı, Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulu’ndan Doç. Dr. Mehmet Cem Girgin, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Z. Hande Sart Gassert ve Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilcisi Engin Yılmaz yer alıyor. Kısacası tek bir kurumun değil, farklı deneyimlerin bir araya gelebildiği bir komisyon söz konusu. Bu komisyon 2007 yılından bu yana toplanarak yükseköğrenim gören engelli öğrencilerin öğrenim hayatlarını kolaylaştırabilmek için gerekli tedbirleri almak ve bu yönde düzenlemeler yapmak üzere çalışmalar yapıyor.

20 Haziran 2006 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan “Yüksek Öğrenim Kurumları Özürlüler Danışma Ve Koordinasyon Yönetmeliği” çerçevesinde pek çok üniversitede Engelsiz Üniversite birimleri kuruldu. Engelli öğrencilerin de diğer öğrenciler gibi bütün yüksek öğrenim imkânlarından en verimli biçimde faydalanmasını sağlamayı amaçlayan bu birimlerden bazıları Engelli Öğrencilerle Engelsiz Üniversiteye Doğru adlı AB projesinde de yer alıyorlar. YÖK tarafından hazırlanan yeni “Yükseköğretim Kurumları Özürlü Öğrenciler Yönetmeliği” de 2010 yılının Ağustos ayında yayınlandı.

Amerika’da ve Avrupa’da her üniversitenin bu konuda uzmanlaşmış birimleri ve son derece detaylı yönetmelikleri bulunur. Aday öğrenciler üniversitenin web sayfasından her türlü bilgiye ulaşabilir, her türlü engeli aşabilirler. Umarız ki YÖK’ün ve üniversitelerimizin son zamanlarda gösterdiği çabalar ülkemizde de engelli gençlerimizin yüksek öğrenim imkânlarından aynı biçimde faydalanmalarını sağlayabilir. Her ne kadar vakıf üniversiteleri daha yeni kurulmuş olmaları nedeniyle fiziksel ortam ve teknolojik destek açısından daha şanslı görünseler de, devlet üniversiteleri de özellikle farkındalık yaratarak bu çabalara katılıyorlar.

Tüm bunlar çok olumlu gelişmeler. Ben ümitliyim. Lütfen sizler de bu konuda duyurmak istediklerinizi bana yazın ve ümidimi destekleyin.

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile…

Ayşegül DOMANİÇ
[email protected]

Yorum yapın