Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, tüm hastalıklarda kalıtımın önemi çok büyüktür. Bu anlamda kalıtsal hastalıklar çok iyi bilinmeli ve ailenin hastalık geçmişi iyi irdelenmelidir. Örnekse; midek kanserinde kalıtımın etkisi çok yüksektir. Ailesinde mide kanseri olan kişilerin olmayanlara nazaran mide kanserine yakalanma riskleri çok daha fazladır…
Kalıtsal hastalıklar iyi bilinir ailedeki hastalık geçmişi iyi irdelenirse bir ön önlem olarak bu hastalıklara olan farkındalıkta artar. Örneğin ailesinde mide kanseri olan biri periyodik olarak DR kontrolu yaptırarak kendisinde de bu hastalığın olup olmadığını kontrol ettirmedilir. Tüm hastalıklarda olduğu gibi mide kanserlerinde de erken teşhis hayat kurtarır. Günümüz tıp teknolojisiyle basit bir endoskopik incelemeyle kişinin mide kanseri olup olmadığı anlaşılabilir. Daha doğru bir ifadeyle yapılan endoskobik inceleme sonucu eğer şüphelenilen bir kitle varsa bu kitleden alınan bir parçanın incelenmesi sonucu kişide mide kanseri olup olmadığı belirlenir.
Peki bu neden önemli…
Kanserler başlangıç aşamasında yakalanırsa tedavi oranları %90 ların üzerinde olur. Eğer ailenizde mide kanserine Ya da başka bir kanser türüne yatkınlık varsa Hiçbir şikayetiniz olmasa dahi belli periyotlarda dr muayenesine giderek kontrolden geçmelisiniz. Unutmamak gerekir ki, basit bir muayenede anlaşılan hastalık aynen muayenede olduğunu gibi basit bir tedaviyle iyileşirken, ilerlemiş ve son evresine gelmiş bir hastalık çok uzun süren tedaviler sonucu ancak düzelebilir. Türkiye gibi az gelişmiş ülkelerde ne yazıkki hasta olmadan dr a gitmeyiz. Hatta öyle insanlar vardır ki hastalığın son evresinde dr a gitmeyi tercih etmektedirler. Tabiki bu geçikmeler hastalığın tedavisini son derece zorlaştırmaktadır.