‘Serebral palsi’ yani halk arasında spastik olarak nitelendirilen engelli çocuklar, Fonksiyonel Egzersizler Düzeneği (FED) sayesinde hayata ilk adımlarını atıyor. Fizyoterapist Özcan Kalkan tarafından icat edilen düzenek, engelli çocuklar ve aileler için umut ışığı oldu.
Serebral palsi tanısı konulan çocuklar, beyinde oluşan hasar sonucu kollarını, bacaklarını, gövdelerini hareket ettiremiyor ve yürüyemiyor. Fizyoterapist Özcan Kalkan, tarafından oluşturulan FED sayesinde çocuk beyin hareketlerini öğrenerek hayata ilk adımlarını atıyor. Engelli çocukların düzenek sayesinde hareketlerini kolaylaştırmaya çalıştıklarını ifade eden Kalkan, “Bu sistem, çocuğun hareketlerini daha fazla yapmasını sağlıyor, çocuk beyin hareketlerini öğreniyor ve günlük yaşantıda kullanmaya başlıyor. 1 yaşındaki çocuklarda hızlı bir tedaviye başladığımız zaman aldığımız verim gayet iyi.” dedi.
1 yaşındaki çocukların beyninin yavaş yavaş şekillendiğini, 3 yaşından sonra beyindeki şekillenme hemen hemen bittiğine dikkat çeken Kalkan, ailelerin tedavide geç kalmamalarını söyledi. Kalkan, 0-1 yaşında tedavi altına alınan çocuklarda alınan verimin iyi olduğunu açıkladı.
Yağmur Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ortaklarından fizyoterapist Betül Ağar ise aile ve fizyoterapistin yalnız başına başarıyı yakalayamayacağını, bir ekip olarak çalışıldığı sürece güzel şeylerin yapılabileceğini kaydetti.
Çocuğu erken doğumla meydana geldiği için beyninde hasar oluşan Ali Gül Özalp, bir buçuk yaşındaki çocuğunun yürümede, oturmada zorluk çektiğini dile getirdi. Çocuğunun emekleyemediğini ifade eden Özalp, “Bu alet takıldıktan sonra emekleme pozisyonu aldı. Biz çok mutlu olduk, yani bu şekilde devam ederse kısa sürede yürüyeceğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
benim çocugum 18 aylık Serebral palsi tanısıyla şuanda hem fizik tedavi hemde rehabilitasyon merkezinde tedavisini yapıyoruz bize destek olucak bu cihazlar hangileridir nasıl alabiliriz bizi aydınlatırmısınız…